Maisto tyrimai

Inovatyvūs maisto tyrimai yra ypač svarbūs siekiant užtikrinti, kad maisto produktai nesukeltų apsinuodijimo, o maiste neslypėtų ligų sukėlėjai.

Realaus laiko polimerazės grandininė reakcija

Svarbu įvertinti galimą maisto užterštumą bakterijomis, grybais, virusais ir kitais per maistą plintančiais patogenais. Šiems tyrimams atlikti siūlome jau auksiniu standartu tapusį metodą – realaus laiko polimerazės grandininę reakciją, kurios metu naudojant specifinius pradmenis realiu laiku galime stebėti mus dominančių patogenų analizę bei įvertinti rezultatus kur kas greičiau, nei klasikiniais detekcijos metodais.

Naudojant šį metodą bei specialius komercinius rinkinius, taip pat galima kokybiškai identifikuoti:

  • Potencialius alergenus maiste
  • Nustatyti naudojamų maisto produktų kilmę
  • Aptikti genetiškai modifikuotus organizmus
  • Nustatyti maisto produktų užterštumą įvairiais mikroorganizmais.

Realaus laiko PGR instrumentai

Laborama tiekia platų realaus laiko PGR instrumentų spketrą.

Jei turite mažai mėginių ir nedidelę laboratoriją – rekomenduojame naujausią rotorinį realaus laiko instrumentą MIC, kurio veikimas paremtas magnetine indukcija, užtikrinant tolygų temperatūrinį pasiskirstymą bei reakcijos efektyvumą.

 Jei Jūsų atliekamų tyrimų apimtys kiek didesnės – siūlome jau klasika tapusį, modernų Qiagen realaus laiko instrumentą    Rotor-Gene Q


Maisto kokybės vertinimas

Pastaruoju metu vis daugiau dėmesio skiriama maisto falsifikavimui tirti. Neretai susiduriama su problema, kai įvairūs maisto produktai yra pakeistos sudėties, taip kokybiškus ingredientus pakeičiant kuo pigesniais bei ne tokiais kokybiškais. Tai svarbu ne tik maisto pramonei ir verslo skaidrumui užtikrinti, bet ir siekiant išvengti bet kokių šalutinių poveikių žmogaus sveikatai. Todėl dar viena svarbi maisto tyrimų kryptis yra maisto produktų kokybės įvertinimas, pavyzdžiui:

  • Mėsos kokybės įvertinimas (lytis, amžius, rūšis)
  • Augalinės kilmės maisto produktų kokybės įvertinimas
  • Genetiškai modifikuotų organizmų aptikimas maisto produktuose

GMO identifikavimas svarbus maisto pramonėje, siekiant užtikrinti, jog atitinkami produktai būtų griežtai kontroliuojami ir atitiktų Lietuvos Respublikos įstatymus, o esant poreikiui, būtų tinkamai pažymėti.

Nors dauguma maisto produktų gali būti termiškai arba chemiškai apdoroti – viena svarbiausių ir stabiliausių tokių tyrimų medžiagų yra DNR.

Galimas ir genetinis atsekamumas, kuris yra vienas svarbiausių kokybės ir saugumo garantų. Pavyzdžiui, mėsos kokybei įvertinti svarbi individo, veislės ar rūšies geografinė kilmė – tam panaudojami įvairūs genetiniai markeriai, kaip VNP (vieno nukleotido polimorfizmai), MSS (mikrosatelitinės sekos), taip pat atsižvelgiama, jog tam tikrų genų alelių variantai būdingi skirtingoms veislėms (MC1R bei miostatino genai) arba tikrų alelių dažnis būdingas skirtingoms veislėms.


Kapiliarinės elektroforezės sistema Qiagen QIAxcel

Maisto kokybės vertinimui siūlome inovatyvią kapiliarinės elektroforezės sistemą Qiagen QIAxcel, leidžiančią analizuoti DNR, RNR ir baltymus specialiai paruoštuose geliuose (iki 96 mėginių per vieną instrumento paleidimą), o programinė įranga leidžia greitai ir efektyviai analizuoti tyrimų duomenis. Virtualus demo.

Mūsų siūlomi sprendimai turi tarptautinius kokybės atitikties sertifikatus bei plačiai naudojami visame pasaulyje.

Pavyzdžiui, tiekiame pasaulyje ypač populiarius Qiagen komercinius PGR rinkinius, dažniausiai pasitaikantiems maisto patogenams identifikuoti: Salmonella, E. coli, L. Monocytogenes ir kt.

Qiagen automatizuota sistema QIAsymphony kartu su realaus laiko instrumentu Rotor-Gene Q turi ir AOAC bei AFNOR validacijos sertifikatus salmonelių aptikimui maisto mėginiuose.